eger01_color copy.png

Hogyan működik a Mesezene óvodai modulja?

A gyerekek mesevilágban kalandozva ismerkedhetnek meg a magyar nyelv beszédhangjaival. A történetfolyam során könnyen értelme­zhetően különülnek el a mássalhangzó-magánhangzó alapkategóriák. Fantáziavilágban mozgó aktív játék közben ráéreznekaz olvasási folyamat alapját jelentő beszédhang-betű kapcsolatra. A betűket ekkor még piktogramok helyettesítik: színes, arckifejezéssel rendelkező lufiarcokként jelennek meg a magánhangzók, játékok képében a mássalhangzók. A történetfolyam keretén belül gyakorolhatják a gyerekek az olvasástanulási folyamat egyik legnehezebb mentális műveletét, az összeolvasást, azaz két betű (jelen esetben piktogram) egységben szemlélését is.

Kiknél alkalmazható az óvodai modul?

Az alkalmazást nagy- és vegyescsoportok esetében ajánljuk. Az 5-7 éves gyermek ugyanis már elég érett ahhoz, hogy megsegítéssel, motivációval, mesékkel, játékokkal fel lehessen kelteni az érdeklődését anyanyelvünk beszédhangjai iránt.

Óvodapedagógusként hogyan készülhetek fel a módszer alkalmazására?

15 órás felkészítő tanfolyam, illetve 30 órás, akkreditált pedagógus továbbképzés keretén belül. Ezekről bővebben a TANFOLYAMOK menüpont alatt olvashatsz.

Óvodai felhasználás

az olvasás előkészítésére