Kik vagyunk?

A Mesezene módszeralkotást családi-baráti vállalkozásként kezdtük, s a mai napig ebben a szellemben dolgozunk. Fontosnak tartjuk, hogy a csapatunk oldott hangulatban dolgozhasson, hiszen ez serkenti leginkább a kreatív energiákat. Reméljük, hogy ebből a hangulatból egy csipetnyi érződik a felkészítő tanfolyamokon, a kiadványainkban, online megjelenéseinken, szakmai publikációinkban, s így eljut a módszert alkalmazó szakemberekhez, szülőkhöz, s rajtuk keresztül a gyerekekhez is. Az ő kiegyensúlyozott és boldog fejlődésük számunkra a legfontosabb.

Ványi Ági

Egy kisiskolás barátom csínytevése irányította rá  figyelmemet a hivatásomra.  6. osztályos voltam. Onnantól kezdve szisztematikusan készültem logopédus lenni, és mind a mai napig izgalommal tölt el minden nap.

 

Gyakorlatomban hamar fókuszba került az olvasás-írászavarok területe, melyben kreatív energiáim nagy része testet  is öltött. Olyan oktatási segédanyagok és kidolgozott eljárások képében, amelyek az általános pedagógiában működő kollégáim és a szülők számára is  lehetőséget teremtenek segítséget adni a valami okból írott nyelvi zavart mutató gyermekeknek.

Hosszú, lassan négy évtizedes munkásságom alatt a legfontosabb tapasztalatom, hogy bármiféle eljárás csak annyit ér, amennyit mozgósítani bír a gyermek érzelmeiből. Hiszem, hogy igazán hatékony egy terápia csak akkor lehet, ha a gyermeket emocionálisan megérinti. 

A Mesezene módszert olyan lehetőségnek tartom, - amely jól alkalmazva – a gyermeket saját érzelmeiben füröszti meg, ezáltal érintetté teszi saját írásbelisége kialakításában.

Civil életem nagy szerelme a kutyák. Jelenleg három, csodálatos személyiségű mentett kutyával élünk, akik bearanyozzák a napokat. Rengeteget tanulok tőlük, az életem legnagyobb szerencséje, hogy hozzánk kerülhettek.

 

Hobbim pedig a lakberendezés, amely szegről - végről rokon területe a logopédiának. Mindkettő a harmóniateremtésről szól.

IMG_0018 (1)_edited.jpg
Szakmai életút

Szűcs Antal Mór

IMG_6803_edited_edited.jpg

Pályaválasztásomban minden bizonnyal szerepe volt a családi mintának. Azt gondolom, természetszerűleg nőttem bele a logopédiába. Úgy cseperedtem fel, hogy otthonunkban folyamatosan jelen voltak okos, vonzó személyiségű logopédusok, gyógypedagógusok.

Minél nagyobb lettem, annál inkább figyelgettem azt is, amiről beszélgetnek. És mivel akkoriban én magam is iskolás voltam, akkor is érdekeltek a gondolataik, ha nem mindent értettem meg belőlük. A középiskolában ezért nekem nem kellett azon töprengenem, merre induljak érettségi után.

Mivel apró gyerekkoromtól zenélek, jelenleg is aktívan működöm a Vágtázó Halottkémek nevű rockformáció gitárosaként, nem meglepő, hogy összefonódásokat kerestem a hivatásom és a hobbim között. Amikor a Pécsi Tudományegyetemen zeneterápiát hallgattam, már tudtam, hogy logopédiai gyakorlatom csakis zeneterápiás alapokon realizálódhat. Legfőbb megvalósulása ennek többek között a Mesezene módszer.

A zene a legalkalmasabb médium arra, hogy az olvasás-írás tanulásának folyamatába integrálva bekapcsoljuk a jobb agyféltekét is az eddig döntően bal agyféltekét működtető területen.

Sándor Kriszta

Gyerekként viszonylag hamar kiderült rólam, hogy emberekkel fogok foglalkozni. Általános iskola negyedik osztályában rám bízta a tanító néni, hogy tartsak matek órát… aztán az elkövetkező években azt, hogy segítsem délutánonként a lassabban, nehezebben haladó osztálytársaimat másnapra felkészülni, tanítsam újra a délelőtt elhangzottakat.

A középiskola idején szabadidős és kulturális animátorként egy szuper csapatban komplex foglalkozásokat rendeztünk gyerekeknek. Igyekeztünk a különböző művészeti ágakat (zenei, festészeti, irodalmi, táncművészeti, képzőművészeti, bábművészeti stb.) együttes, személyes megélésként, tematikus vezérfonalak mentén felépítve megosztani olyan kisgyerekekkel is, akiknek szociokulturális helyzetükből fakadóan ilyen élmények megtapasztalására nehezen lett volna lehetőségük.

Gyógypedagógiai tanulmányaim alatt lehetőségem nyílt megismerni különféle terápiás eljárásokat, nyelvi, kognitív fejlesztő, szenzoros integrációs terápiákat, játékterápiát, vizuális képzőművészeti terápiát. A szakszolgálatban végzett munkám során kiváló mentorok mellett a gyakorlatban is kamatoztathattam őket.

Jelenleg óvodás és általános iskolás gyerekek képességfejlesztését végzem. A Mesezene team tagjaként segítem az óvodapedagógusokat a módszer alkalmazásában, részt veszek a folyamatos eszközfejlesztésben, tanulmányozom a Mesezene módszer hatásmechanizmusát.

Ha az időm engedi, olvasok és írok, szeretek kerámiázni, festeni, rajzolni, ékszert készíteni. Nagyon érdekel a különböző anyagok, eljárások ötvözete egy alkotásban, akárcsak az ősi emberi kultúrtechnikák találkozása a legmodernebb technológiai vívmányokkal.

IMG_20190108115748_1.jpg